Altres Associacions Associacions Mediterrania

Reunió amb el secretari d’Estat Medi ambient i la directora general de la costa i la mar el 6 de juliol de 2023 a Madrid

Comunicat de premsa de SOMMEDITERRANIA de cara a la reunió prevista per al 6 de juliol de 2023 a Madrid amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Fes-te-soci

COMUNICAT DE PREMSA

València, 28 juny 2023

Dijous que ve 6 de juliol a les 10:00h representants del moviment cívic SOMMEDITERRANIA, serem rebuts pel secretari d’Estat de Medi Ambient, Sr. Hugo Morán i per la directora general de la Costa i la Mar, Sra. Ana María Oñoro, davant la impossibilitat de rebre’ns la Ministra per a la Transició Ecològica Sra. Teresa Ribera per  problemes d’agenda.

SOMMEDITERRANIA va nàixer per a posar en valor el nostre estil de vida, el nostre patrimoni natural, social, cultural i territorial. Per primera vegada, milers de veïns, ajuntaments i més de 45 Associacions estem units a la recerca de respostes davant la greu deterioració de les nostres costes. En tan sols un any ens hem manifestat mateixos dia i hora en 34 platges, ens desplacem des de la costa diversos milers de persones amb el suport de multitud d’Ajuntaments i les seues Corporacions Municipals fins a les portes del Congrés de Diputats, i posteriorment enfront de les Delegacions de Govern Provincials en diverses ocasions.
Un dels objectius que prioritzem en el nostre Full de ruta, va ser promoure un diàleg que mai ha existit entre l’Administració de l’Estat i la ciutadania. Entenem la iniciativa ciutadana com un important instrument de democràcia participativa, per a contribuir a l’augment de la transparència que ha de ser tinguda en consideració pels nostres representants públics. Proposem desenvolupar mecanismes participatius permanents, que passen a ser exercicis freqüents i una part integral del procés de presa de decisions. 
Volem transmetre la realitat de l’estat de les nostres costes, i posar sobre la taula un diagnòstic tècnic, ambiental, legal i social sobre el que està ocorrent, perquè encara som a temps per a esmenar el mal. És urgent que l’Administració ens escolte i entenga l’especial sensibilitat d’aquesta qüestió que arrossega dècades de desconnexió amb la ciutadania i els
territoris, esdevenint en una situació ara ja insostenible.
La ciència i les evidències són ací; els arenals, que són la protecció natural de les nostres platges estan desapareixent i cada dia són més vulnerables, i el continuaran sent més davant els efectes el Canvi Climàtic. Són diverses dècades sense rebre l’arena que des de fa milers d’anys les alimentaven i protegien, i que ara queda capturada pels espigons construïts en la mar i per les preses dels embassaments en els rius per exercir les seues activitats. 

Les seues conseqüències estan sent terribles, els ciutadans i ajuntaments portem dècades de costosos litigis, enfrontats a una maquinària que mira cap a un altre costat i no atén a afrontar aquesta realitat, per no voler actuar sobre l’origen del problema. No obstant això, sí que ho fa sobre els febles, les seues víctimes, privant-les de gaudir adequadament de les platges. Un espai de salut, on la interacció entre la naturalesa i les persones, afavoreix com en cap altre lloc: la vida social, la creativitat, l’esport, la cultura, la comunicació…
Posarem sobre la taula, que no és just provocar “artificialment” que la mar envaïsca el Domini Públic, i que es modifiquen les lleis que pretenen recuperar-ho amb noves partions, que afecten béns municipals i dels ciutadans. El que provoca el mal, l’ha de reparar per a recuperar-lo i posar els mitjans perquè no torne a ocórrer, és un mandat del Parlament Europeu.

“Recuperar, és tornar a tindre els béns que un posseïa,
fer-ho amb
béns que uns altres posseeixen, no és recuperar, és espoliar”.

Per l’anterior, volem plantejar es posen els mitjans necessaris per a convertir en sostenibles les activitats de les infraestructures portuàries i hidrogràfiques, amb responsabilitat sobre la retenció dels sediments. No s’aplica el principi de sostenibilitat als ports i embassaments. Restituir el flux sedimentari fluvial i litoral és una necessitat i una obligació pel compromís que tenim amb les futures generacions. Proposem que la gestió del sediment siga considerada com una nova categoria d’impacte mediambiental.
No és una qüestió d’intervindre o no intervindre, créixer o no créixer. És una qüestió de fer bé les coses. Si qualsevol obra pública com un port, presa, embassament, regeneració o espigó és necessària per al progrés socioeconòmic d’un lloc o regió, aquesta ha de vindre correctament dimensionada, atenent criteris de sostenibilitat, tenint en compte el seu
impacte socioeconòmic amb totes les seues potencials conseqüències i, per tant, estar previstes en els seus pressupostos i plans.

Encara som a temps, no actuar, és destruir. Les futures generacions mereixen heretar una costa amb la nostra identitat, sostenible i protegida davant els predictibles efectes del canvi climàtic.

Quedant a la seua disposició,

Reben una cordial salutació.

SOMMEDITERRANIA

L‘Associació Natura i Medi Ambient del Mareny de Barraquetes
Els Actes i Accions de L’ANIMA del Mareny de Barraquetes
Estatuts de L’ANIMA del Mareny de Barraquetes.
Qui som ?
Sol·licitud d’Inscripció a L’ANIMA del Mareny de Barraquetes.
Segueix-nos en X.
Segueix-nos en FaceBook.

Sempre a l’escolta, no dubteu a contactar-nos a través del nostre correu electrònic :
 contacte@l-anima-del-mareny-de-barraquetes.eu.