Associacions L'ANIMA del Mareny de Barraquetes

Per un transport públic de qualitat, inclusiu i sostenible entre El Perelló i Cullera

El govern central a través del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) presentà en 2021 una campanya publicitària amb l’objectiu de promoure la utilització del transport públic. Aquesta campanya afirmava  que el transport públic és l’alternativa més ecològica, ràpida i més barata enfront de l’ús d’un vehicle privat, així com la millor opció per a evitar el col·lapse de les ciutats i reduir els alts nivells de contaminació ambiental i acústica que en genera:

Fes-te-soci

Com a bona part de tota aquesta zona, al sud del Parc Natural de l’Albufera, el Mareny de Barraquetes, des que l’agricultura deixa de ser l’activitat principal del poble, pateix un despoblament creixent. Han desaparegut comerços, bars, restaurants, oficines bancàries, etc. No hi ha supermercats, servei d’urgències mèdiques, farmàcia de guàrdia, etc.
Si no volem veure el poble i els nuclis urbans veïns convertits en una espècie de barri dormitori o zona periurbana, on passar el cap de setmana, vindre a refugiar-se únicament en cas d’una nova pandèmia o albergar al moviment ocupa, es primordial eixir com més prompte possible d’aquesta espiral negativa.

Per a l’Associació Natura i Medi Ambient del Mareny de Barraquetes, L’ANIMA, el primer pas per trencar amb aquesta  mala dinàmica, passa obligatòriament i sense cap dubte per un transport interurbà de qualitat com incita a utilitzar l’esperançadora campanya publicitària de l’actual govern espanyol.

Actualment, amb la insuficient i inadequada freqüència d’horarisl’escassetat de parades i la limitada interconnexió de les línies d’autobusos existents (M. RIBERA, EMT, HERCA i FRANJEAN) és impossible d’oferir el servei de transport que necessita el veïnat d’aquesta zona. 

És per això que a dia de hui, els habitants es veuen obligats a comprar-se  vehicle privat per cobrir les seues necessitats bàsiques com accés al treball, al centre d’estudis, a l’hospital de La Ribera, l’ambulatori de Sueca, …

Des de L’ANIMA pensem que millorant els horaris i reorganitzant totes les línies d’autobusos citades anteriorment que circulen en esta zona, es pot aconseguir una xarxa de transport pública adequada a les necessitats de la ciutadania del segle. Es pot fer connectant la línia 25 EMT amb les estacions de tren de Cullera i Sueca, fent servir autobusos urbans i altres l ínies d’autobusos en ambdues ciutats i, per descomptat, desplaçar-se per diferents punts claus de aquestes dos ciutats.

Exemples de punts clau on és imprescindible un bon transport interurbà per als veïns d’aquesta zona desentesa.

Aquest servei amb una flota de vehicles de zero emissions (ZEV), modernsconfortables i adaptats per a transportar tant a les persones de mobilitat reduïda, pares amb carrets de xiquets, com a vehicles de dos rodes (bicicletes, …) és una de “Les Propostes a Favor del Medi Ambient” de L’ANIMA del  Mareny de Barraquetes (https://l-anima-del-mareny-de-barraquetes.eu/les-propostes-a-favor-del-medi-ambient), compliria amb tots els requisits que promouen el MITMA amb els fons “NextGeneration EU” i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ ONU.

Com és possible que el 2023 encara no tinguem un transport públic i inclusiu?
Per normativa, i concretament, la llei de Promoció de l’Autonomia Personal, les persones en situació d’especial vulnerabilitat han de poder desenvolupar la seva vida quotidiana sense barreres físiques.
Els vehicles amb dues rodes, són el complement ideal per a molts viatgers siga per a anar a treballar, estudiar, passejar…

Des de L’ANIMA del Mareny de Barraquetes mantenim que, per tal de/ d’:

  • evitar el despoblament,
  • promoure una justícia social (no tots els habitants tenen cotxe privat, tampoc tots en poden conduir)
  •  per a un desenvolupament sostenible de la societat.
  • reduir la contaminació mediambiental i acústica en les ciutats, en els poblets de la costa i en el Parc Natural de l’Albufera, per a combatre el canvi climàtic i protegir el medi ambient,
  • reduir considerablement el transit i per conseqüent oferir una millor seguretat als vianants i ciclistes en els nuclis urbans i carreteres,
  • facilitar l’accés als llocs de treball, als estudis, etc…,
  • fomentar un turisme més inclusiu i sostenible,
  • deixar el vehicle privat a casa del a l’hora d’anar de festa i evitar accidents de circulació,
  • respectar els drets les persones en situació de dependència i la promoció de la seua autonomia personal,
  • millorar la qualitat de vida per al benestar de la població,

és imprescindible disposar d’una xarxa de transport públic com es deu, en totes les localitats costaneres actualment mal desservides entre el Perelló i Cullera.

Si després de llegir aquesta proposta, encara dubteu sobre els beneficis que podria aportar un transport interurbà de qualitat, els convidem a observar com l’incessant vaivé d’autobusos de la línia 25 de l’EMT de València ha revitalitzat la localitat veïna del Perelló en molt poc temps.

Si continuem acceptant l’actual servei de transport públic, incapaç d’arrancar-nos de l’espiral negativa en què portem anys atrapats, ens convertim en els còmplices d’aquesta decadent situació. Deixem de ser els testimonis apàtics i, abans que siga massa tard, reclamem, tots junts en un sol crit, les mesures necessàries per a combatre el canvi climàtic, protegir el medi ambient i, sobretot, sense deixar a ningú darrere, construir el benestar de TOTA LA CIUTADANIA.

Per tot això, des de l’Associació Natura i Medi Ambient del Mareny de Barraquetes, L’ANIMA, proposem que ens convertim en els actors principals i TOTS junts manifestem la necessitat d’un transport públic de qualitat, inclusiu i sostenible per a la nostra zona, totalment alié a qualsevol interés particular i sota el lema:

No deixem passar l'oportunitat!

L‘Associació Natura i Medi Ambient del Mareny de Barraquetes
Els Actes i Accions de L’ANIMA del Mareny de Barraquetes
Estatuts de L’ANIMA del Mareny de Barraquetes.
Qui som ?
Sol·licitud d’Inscripció a L’ANIMA del Mareny de Barraquetes.