Altres Associacions Associacions L'ANIMA del Mareny de Barraquetes Mediterrania

La concentració del 6 d’agost de 2022 a favor de la regeneració de les platges a la Platja del Rei

El problema com sabeu ve de llarg. L’home ha anat canviant l’aspecte del nostre litoral a poc a poc. S’han construït moltes infraestructures pel benestar comú o privat com la construcció de ports marítims, la d’embassaments i l’edificació salvatge de tota la costa que es va desenvolupar a partir dels anys 70 a prop o damunt del cordó dunar. El resultat d’aquestes  intervencions humanes ha afectat els corrents marins, ha reduït l’aportació de sediments dels rius a la mar i han destruït les dunes que són les barreres de defensa naturals. Ara estem patint-ne les conseqüències, estem veien com les platges van perdent arena i, fins i tot, hi ha algunes que estan ja en perill de desaparició. La nostra costa urbanitzada ha esdevingut un polvorí.

Fes-te-soci

Pel que fa a la concentració, va començar a les 20.00 i hi van assistir una seixantena de persones aproximadament. El primer que férem va ser transmetre un àudio del moviment MEDITERRANIA. El missatge d’aquesta unió d’associacions en defensa de les platges tenia com a objectiu de difondre el mateix contingut al mateix temps en més de 30 platges des de Castelló fins a Almeria.

Àudio lectura comunicat MEDITERRANIA

A continuació, L’ANIMA amb els nostres col·laboradors els senyors alcaldes del Mareny de Barraquetes i del Perelló informàrem als presents sobre les dificultats que ens esperen per a regenerar les platges i sobre les delimitacions que s’acosten en primera línia de mar a favor del Domini Públic Marítim i Terrestre. També expressàrem cada punt de vista sobre la situació i les possibles solucions que es podrien dur a terme contra l’erosió i la regeneració de les platges.

Gracies als nostres col·laboradors.
Ajuntament del Mareny de Barraquetes
TuPadel.es
i Passa el Temps.eu
Ajuntament del Perelló

Com a associació ecològica, insistim primer que es congele la decisió d’ampliar el port de València i s’oblide la idea de transvasar més aigua del Xúquer perquè no augmente més encara l’erosió de la nostra platja. Respecte al tema de la regeneració de les platges, preferim solucions naturals o que no danyen més l’ecosistema i a condició també que siguen eficaces contra l’erosió, perquè fins ara les intervencions que s’han fet no han sigut gens respectuoses amb el medi ambient i, a més a més, no han resolt el problema de manera eficaç.

Discurs de L'ANIMA

Bona vesprada,
Som L’ANIMA, Associació Natura i Medi Ambient del Mareny de Barraquetes.
Volem aprofitar l’ocasió per dir-vos unes paraules sobre el tema que ens unix ací hui.
Sobre al regeneració de la platja, actualment hi ha estudis que aposten pels esculls artificials entre d’altres. També tenim constància que s’està estudiant la possibilitat de plantar praderes de posidònia, que és la barrera més natural contra l’erosió i també regenera la vida que s’ha perdut en la primera línia de la costa. Ara Costes vols regenerar les platges amb aportació d’arena dels fons marí.

Això destrossarà un ecosistema existent i viu. Per tant, des del nostre punt de vista, no és una bona solució. Pensem que aquesta actuació és un pegat de 1.200 milions d’euros que volaran en el primer temporal de la tardor. No oblidem tampoc que molts passejos marítims com els nostre s’han construït damunt del cordó dunar. Conseqüentment , han desaparegut les dunes que són un dels elements imprescindibles per a la regeneració de la platja.
Els projectes d’ampliació del port de València i el transvasament d’aigua del Xúquer al Vinalopó acceleraran la recessió de la nostra platja .Però, a més cal tindre en compte el canvi climàtic que ja estem patint.
Per acabar, L’ANIMA, com associació ecologista preferim que la regeneració de les platges se realitze amb solucions naturals que no danyen més els ecosistemes.
Moltes gràcies per la vostra assistència.

Des de fa anys, a part una desastrosa implantació d’espigons a la mar, la Direcció General de la Costa i la Mar ha optat majoritàriament per abocar tones d’arena per a regenerar les platges abans de la temporada turística. S’han gastat milers d’euros en arena, que als pocs dies d’anar-se’n els turistes es perden en la mar i deixen novament els pobles costaners i els seus habitants amb un paisatge apocalíptic fins a les pròximes vacances d’estiu.

La falta d’ambició dels diferents governs, inclòs l’actual, per desenvolupar solucions eficaces contra l’erosió de la costa ens fa pensar que si el debat de regenerar les platges i el fons marí amb barreres naturals de posidònia oceànica o amb esculls artificials és encara actual. Només cal consultar la següent documentació del projecte EUROSION encarregat en 2001 per la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea per a entendre que les solucions presentades pels experts a Brussel·les el 18 de maig de 2004 s’allunyen de les solucions “dures” i també inclouen que es tinga en compte el canvi climàtic en la presa de decisions sobre regeneració de les platges. 

Si hi afegim tots els informes del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) creat el 1988 per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), no hi ha cap dubte que finalment el canvi climàtic és un factor agreujant que ningú pensa afrontar com cal. Això demostra la falta d’implicació dels nostres governants per salvar les platges.

Després de més de mig segle d’especulacions basades únicament en traure beneficis de les nostres aigües i la nostra arena a favor de les constructores, arquitectes, asseguradores, companyies elèctriques, ports, etc., l’única decisió que han pres aquests senyors, després de tot aquest temps d’immobilisme, ha sigut optar per una retirada estratègica de la costa ja que els és impossible d’apagar la metxa dels polvorins que ha inflamat ja fa molt temps el famós canvi climàtic.
Superats i amb l’aigua al coll, després d’haver destruït els muntanyesos de la nostra infància, privant als nostres fills d’aqueix espai natural on desfruitarem nosaltres de xicotes, volen enviar ara la platja sota l’aigua esperant que el mar emporte els seus errors.

Amb o sense la voluntat de salvar les platges, és temps que els governants, a qui se’ls apunta per la cantonada -no oblidem noves eleccions- se’ls requerisca menys promeses i més actuacions, encara que això segurament serà molt més difícil que frenar el canvi climàtic.
En comptes de voler amagar els seus errors sota la mar han d’exigir a tots aquells que s’han i segueixen beneficiat dels sucosos beneficis del turisme de sol i platja que creen un fons important de prevenció de riscos naturals capaç de regenerar eficaçment les platges i de manera sostenibles o d’indemnitzar com es deu a tots els damnificats per la impossibilitat o per la poca abúlia de salvar les platges.

Tornarem a veure un dia les platges de la nostra infància?

L‘Associació Natura i Medi Ambient del Mareny de Barraquetes
Els Actes i Accions de L’ANIMA del Mareny de Barraquetes
Estatuts de L’ANIMA del Mareny de Barraquetes.
Qui som ?
Sol·licitud d’Inscripció a L’ANIMA del Mareny de Barraquetes.
Segueix-nos en X.
Segueix-nos en FaceBook.

Sempre a l’escolta, no dubteu a contactar-nos a través del nostre correu electrònic :
 contacte@l-anima-del-mareny-de-barraquetes.eu.