Altres Associacions Associacions Mediterrania

Comissió especial d’estudi de les mesures de prevenció dels riscos derivats dels forts temporals

Al llarg de la història, el home sempre pensant en el seu benestar i en els seus beneficis, ha provocat una sèrie de fets que han anat canviant l’economia, la societat i la tecnologia del planeta causant conseqüències desastroses al medi ambient. En el litoral, aquestes condicions antròpiques, amb el temps i davant la inacció dels successius governs, han provocat un important desequilibri en el nostre sistema costaner al punt que moltes platges i habitatges enfront de la mar estan desapareixent sota les aigües. Aquests últims anys, amb els primers símptomes inequívocs del canvi climàtic com la pujada de la mar i aqueixes fortes tempestes cada vegada més recurrents i devastadores, han convertit la costa en zones de risc on perillen vides humanes.

Fes-te-soci

Davant aquesta preocupant situació, les Corts Valencianes va aprovar el 4 de març de 2020 la Comissió Especial d’Estudi de les mesures de prevenció dels riscos derivats dels forts temporals tant a les comarques costaneres com en les d’interior en matèria territorial, urbanística i hídrica.

Quasi tres anys després i més de 70 compareixences d’experts, el 3 de febrer del 2023 per a ser precís, la Comissió Especial d’Estudi de les mesures de prevenció dels riscos derivats dels forts temporals va aprobar el dictamen
Llàstima que les discrepàncies entre grups polítics no van permetre el consens que mereixia la nostra costa.

La lluita contra la mar : L’erosió costanera a Portugal.
Es un documental que la televisió pública alemana DW (Deutsche Welle) va emitir el 17 mai 2022 sobre l’erosió costanera que està afectant considerablement la costa atlàntica de Portugal.
Les tempestes hivernals cada vegada més fortes i l’augment del nivell de la mar amenacen habitatges i passejos marítims. Com manegen el problema els residents i les autoritats?

Finalment serà el 23 de febrer 2023, en el Ple de Les Corts Valencianes que es debatrà i votarà el dictamen de la Comissió especial d’estudi de les mesures de prevenció dels riscos derivats dels forts temporals.

Una vegada més, la resposta a una situació delicada estarà en mans dels polítics.
Esperem que no s’equivoquen. Les nostres costes es mereixen les mesures adequades que proposaran els experts per a afrontar aquests riscos platja per platja i no mesures complaents pensat en futures eleccions.

Encara que es posen en marxa progressivament moltes infraestructures per a frenar aquest fenomen, la faç del món podria canviar per complet en uns anys. Capitals com Amsterdam estan condemnades, però també països sencers.
El futur de moltes ciutats depénent de les nostres decisions sobre les emissions de CO₂.

Preservar Amsterdam el major temps possible costarà diversos milers de milions d’euros.

El destí de Miami sembla estar segellat.

Bangkok, els investigadors més pessimistes estimen que s’afonarà en 2030.

Al Brasil, la pujada de les aigües amenaça a la ciutat de Rio de Janeiro. En particular, la platja de Copacabana.

Singapur corre el risc de perdre quasi un terç de la seua població sota l’aigua.

Els estudis mostren que la ciutat egípcia d’Alexandria quedarà submergida en 2070 si no es fa res.

La Comissió especial d’estudi de les mesures de prevenció dels riscos derivats dels forts temporals

El 4 març de 2020 s’aprova en el Parlament Valencia amb 82 vots a favor i 10 vots en contra la Comissió especial d’estudi de les mesures de prevenció dels riscos derivats dels forts temporals.

El 16 de Novembre de 2021. Elecció de la mesa de la comissió, de la presidència, de la vicepresidència i secretaria de la Mesa de la comissió.

El 24 de Gener de 2022. Debat de les propostes de pla de treball presentades pels grups parlamentaris i aprovació, si escau, del pla de treball de la comissió.

El 11 de Febrer de 2022. Compareixences del:

El 25 de Febrer de 2022. Compareixences del:

El 11 de Març de 2022. Compareixences del:

El 1 de Abril de 2022. Compareixences del:

El 8 de Abril de 2022. Compareixences del:

El 6 de Maig de 2022. Compareixences del:

 • Sr. Ignasi Josep García Felip, Diputat del Cicle Integral de l’Aigua, Transició Energètica i Energies Renovables i Residus de la Diputació de Castelló.
 • Sra. Rosa Pardo Marín, Directora General de Política Territorial i Paisatge de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.
 • Sr. Vicent Domènech Gregori, Subdirector d’Ordenació del Territori de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.
 • Sr. Jeroni Banyuls García, Cap del Servei de Gestió Territorial de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.
 • Sra. Paula Tuzón Marco, Secretària Autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

El 20 de Maig de 2022. Compareixences del:

 • Sra. Maria Luisa Martinez Mora. Directora general de Ports, Aeroports i Costes de la Conselleria de Política Territorial, Obrés Públiques i Mobilitat.
 • Sr. Julio Ramón Gómez Vivo. Director general de Medi Natural i Avalucació Ambiental de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
 • Sra. Celsa Monrós Barahona. Directora general de Canvi Climàtic de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
 • Sr. Diego Marín Fabra. Director general de Prevenció d’Incendis Forestals de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
 • Sr. Alberto Rubio Garrido. Director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

El 27 de Maig de 2022. Compareixences del:

 • Sr. José María Ángel Batalla. Secretari Autonòmic de Seguretat i Emergències (Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències) de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública.
 • Sr. Juan Ángel Conca Pardo. Gerent d’EPSAR (Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals) de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
 • Sr. Francesc Colomer Sánchez. President de Turisme Comunitat Valenciana (Secretaria Autonòmica de Turisme).
 • Sr. Xavier Navarro i Garcia. Director de l’Institut Cartogràfic Valencià de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.
 • Sr. Manuel Civera Salvador. Director de l’Agència Valenciana de Protecció del Territori (AVPT) de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.

El 10 de Juny de 2022. Compareixences del:

El 17 de Juny de 2022. Compareixences del:

El 1 de Juliol de 2022. Compareixences del:

El 14 de Juliol de 2022. Compareixences del:

El 12 de Setembre de 2022. Compareixences del:

El 30 de Setembre de 2022. Compareixences del:

El 10 de Octubre de 2022. Compareixences del:

El 3 de Febrer de 2023.

Propostes del dictamen per:

Rèpliques per:

L‘Associació Natura i Medi Ambient del Mareny de Barraquetes
Els Actes i Accions de L’ANIMA del Mareny de Barraquetes
Estatuts de L’ANIMA del Mareny de Barraquetes.
Qui som ?
Sol·licitud d’Inscripció a L’ANIMA del Mareny de Barraquetes.
Segueix-nos en X.
Segueix-nos en FaceBook.

Sempre a l’escolta, no dubteu a contactar-nos a través del nostre correu electrònic :
 contacte@l-anima-del-mareny-de-barraquetes.eu.